Bejelentkezésx

Kötelező kitölteni

Regisztrációx

* Required Fields

Vissza

Elfelejtette jelszavát?x

Kérem adja meg az e-mail címét lentebb. Egy linket fog kapni a jelszó visszaállításához.

Kötelező kitölteni

Vissza

Róka a körban Zoom

Róka a körban

Készleten

  • Szerző: Bársony István
  • Formátum: Letölthető Kindle E-könyv (.mobi)

* Kötelező kitölteni

Részletek

Leírás

Leírás

Részlet:

Tündérrózsa A júliusi nyár forró szerelemmel öleli meg az Alföld rónaságát, s a kiskunsági tóságok körül teljes bujaságában találja a náderdőt. Elfogynak lassanként a régi, titokzatos, magyar nádasok, mocsarak, ahol a kultúra foglalja el a területeiket, ott senki nem sír utánuk. De aki még ismerte a lápok, nádasok, semlyékesek, zsom¬bikosok mesevilágát, az mégis úgy érzi, hogy sok szépségük miatt kár lesz értük, ha majd egyszer végképpen eltűnnek.

Hisz mindenért kár, ami szép volt, és már nincs. Pedig a nádasnak megvannak a maga különös, sehol máshol nem élvezhető gyönyörűségei. Sehol sem olyan beszédes a legkisebb szellő is, mint a nádasban. Rengeteg erdő a nádas, amellyel a legnagyobb vihar sem bír. A nap mindenütt átcsúsztatja közte a sugarait; a sűrű nádas vize mégis árnyékban van. Hajó nem bírja áttörni; de a kis kéregcsónak úgy siklik közte, mint a vízimadár.

A nádas legigazibb hazája a bronzfénnyel csillanó szitakötőnek, amely a repülésnek legna-gyobb művésze. Tele van a nádas a legtitkosabb életekkel, amelyek a civilizáció elé sohasem kerülnek. Ott laknak a leghozzáférhetetlenebb szárnyasok, amelyek rejtőzőhelyeit a vadászon, pákászon, természetbúváron kívül senki sem ismerheti. A nádas és a mocsár zenekarában benne van a leggyönyörűbb daltól kezdve a bús bömbölésig minden hangárnyalat.

A vadlúd gágog-geggen, gagyog. A vadruca hápog-sápog. A szárcsa gurrog. A vöcsök kacag, sikkant. A szerkő kerceg. A szélkiáltó tilinkózik. A gém recsegve vakkan. A bíbic sír-jajong. A kardcsőrű sneff fuvolázik. A vízicsibe pittyen. A mocsári szalonka csekken. A nádirigó karicsál-vartyog. A fülemülesitke csuda finom változatokkal koloratúrázik. A fütyülő sneff élesen tyütyűzik. A bölömbika ümmögve fújja a búgó nászdalát...

És ott vannak a ritkán vagy soha meg nem szólalók: a cankók, a lilék, a godák, a gólyatöcsök, a batlák, a kanalas gémek meg a tipikus nádi rablók, a rétihéják, amelyek lágyan lendülve úsznak a nádas felett, és fel-dúlják a fészkeket, elorozzák belőlük a tojást, megfojtják a fészken ülő madarat, de a hang-jukat sohasem hallani; némák, mint a surranó kísértet.

Elérhetőség: Letölthető

E-könyv ár: 99 Ft