Bejelentkezésx

Kötelező kitölteni

Regisztrációx

* Required Fields

Vissza

Elfelejtette jelszavát?x

Kérem adja meg az e-mail címét lentebb. Egy linket fog kapni a jelszó visszaállításához.

Kötelező kitölteni

Vissza

Kismama könyve Zoom

Kismama könyve

Készleten

  • Szerző: Benedek Elek
  • Formátum: Letölthető Kindle E-könyv (.mobi)

* Kötelező kitölteni

Részletek

Leírás

Leírás

Részlet:

Az ötödik. Nincs a gólyánál hamisabb madár. Ősznek évadján úgy tesz, mintha vándorútra kelne mele-gebb hazába s vélnéd, hogy tavaszig nem látod fehér szárnyát, hosszú piros csőrét, nem hallod kelepelését. De nem igaz, nem vándorol a gólya melegebb hazába, nem jön vissza tavaszszal: egyszerűen el sem indulnak, itt maradnak köztünk. A mi gólyánk (mert minden háznak megvan a saját külön gólyája) - a leghamisabb valamennyi között. Mert a mi gólyánk - ha igaz, amit egyszer Marczi gyereknek meséltem - miután meghozta a negyediket, vándorútjában beleesett a tengerbe, annak is a közepébe s ottan halt meg szörnyű halálnak a halálával. Hogy megsiratta Marczi gyerek!

Tengerbe veszett az a kedves gólya-madár, a ki hozta őt, Jankót, Aranyvirágot, Lolit, - ki hoz ezután gyereket? Hát ezen én magam is sokat keseregtem. Istenem, istenem, ki hoz ezután gyereket? De még többet gondolkoztam azon, hogy ha mégis-mégis (mert történnek csodák a világon) egy szép napon vagy éjjelen beröppen az én tengerbe fult gólyamadaram: micsoda bolond mesét tálalok fel Marczi gyereknek.

Pedig már láttam is odafent a magasságos levegőégben, a bodros bárányfellegen túl, mintha meglebbenne hófehér szárnya egy gólyamadárnak; mintha láttam volna megvillanni hosszú, piros csőrét, s úgy tetszett nekem, hallottam kárörvendő kelepelését is.

Mind ezt kelepelte:

Kelep, kelep, élek még,

Egy babácskát viszek még.


Ez így tartott több hónapokon keresztül, mig végre is egy erős elhatározással magam köré gyüjtém a gyerekeket s mondám nekik megilletődött hangon.

- Gyerekek, ma éjjel furcsa álmot láttam.

- Mit, apa, mit? mondd el, mondd el!

- Hát gyerekek, meglátogatott a gólya.

- A gólya? Hiszen az bele esett a tengerbe!

- Hiszen éppen az a furcsa. Beleesett, de nem halt belé. Valami csudálatos módon megmenekült.

Ő mesélte nekem, hogy már háromszor is alámerült, de összeszedte az erejét s fölbukkant a víz színére. Mikor harmadszor fölbukkant, épp akkor ért közelébe egy rengeteg nagy hajó. Meglátták a hajós emberek s elkezdették kiabálni: ni, egy gólya! Az ám, egy gólya. Úgy látszik, eltörött a szárnya! Vagy tán elfáradt szegény. Mentsük meg a nyomorultat.

- No én meg nem menteném, - mondotta durva hangon egy matróz. - Legalább nem visz gyereket szegény ember házához.

Elérhetőség: Letölthető

E-könyv ár: 99 Ft