Bejelentkezésx

Kötelező kitölteni

Regisztrációx

* Required Fields

Vissza

Elfelejtette jelszavát?x

Kérem adja meg az e-mail címét lentebb. Egy linket fog kapni a jelszó visszaállításához.

Kötelező kitölteni

Vissza

Ki vagy? - válogatott versek Zoom

Ki vagy? - válogatott versek

Készleten

  • Szerző: Barta Sándor
  • Formátum: Letölthető Kindle E-könyv (.mobi)

* Kötelező kitölteni

Részletek

Leírás

Leírás

Részlet:

A bevezető tanulmányt írta: Illyés Gyula

Írók levelezése se hús, se hal, helyesebben öszvér-műfaj. Kivéve a fiatalkorukból valót. Amikor még nem gondolnak a pontosvesszővel, vagyis az utókorral. Amikor még mentesek szakmájuknak attól az üzemi veszélyességétől, hogy egyéni gondolataikat is úgy írják le, ahogy regényhőseik gondolatait, így óhatatlanul magukat is hőssé s ezáltal életüket is fölösl-egesen regénnyé alakítva.

Felnőttkori irodalmi leveleimet nem, de szívesen elolvasnám azokat - ha megvolnának -, amelyeket egyik szerkesztőmmel, Barta Sándorral váltottam, örök fontos-ságú, az utókort is súlyosan érintő - azaz igazánból csak azt érintő - közlendőink voltak; de ifjak voltunk. Ő huszonnégy volt; én húsz, harmadfél évvel fiatalabb, mint a század. Ő Bécsben élt, én Párizsban. Sose láttuk egymást. Személyes kapcsolatunk így nem volt. S mégis volt. Egymás kézírásának már azokat az elrántásait is jól ismertük, amelyeket egy-egy szó rövidítéséül csak bizalmas levelezők engednek meg maguknak.

Szobámba lépve a küszöbről megláttam - az asztalon heverő borítékra pillantva -, hogy izgalmasabb értesülésben lesz részem, mintha valamelyik barátom várt volna rám ahogy az is sokszor megesett -, türelmetlenül föl-alá járva a közlendőjével. Óriási tisztelettel néztem föl rá, szinte a távolság folytán is.

Azoknak az elszánt tekintélyrombolóknak a hódolatával vártam s hallgattam végig kijelentéseit, akik végül megkíméhetnek valakit. Betéve tudtam, hadd lássam csak, mennyire tudom még ma is betéve Primitív Szentháromság című versét;emlékezetem kézirattárából másolom ide az első bekezdését:

Ég kék, fű zöld, mosónő tüdővészes,

a péklegény a mosónő fia,

a prostituált a mosónő lánya s

ők mind benne állnak a reggelben,

a reggel pedig szétragyog a látóhatáron,

a látóhatár beleöltözik a hegyekbe,

a hegyek beleernyednek a városokba,

a városokban sűrü masszákban tömörül a füst,

a füst, a kén, a hő.

Magányos sétáimban fönnhangosan is gyakran elszavaltam, sőt telhetetlenségemben franciára is lefordítottam a magyar avantgarde-nak ezt a méltatlanul nem-emlegetett, valójában a Mester¬emberek szomszédságára érdemes klasszikus kísérletét.

Elérhetőség: Letölthető

E-könyv ár: 99 Ft