Bejelentkezésx

Kötelező kitölteni

Regisztrációx

* Required Fields

Vissza

Elfelejtette jelszavát?x

Kérem adja meg az e-mail címét lentebb. Egy linket fog kapni a jelszó visszaállításához.

Kötelező kitölteni

Vissza

Bárányfelhők Zoom

Bárányfelhők

Készleten

  • Szerző: Benedek Elek
  • Formátum: Letölthető Kindle E-könyv (.mobi)

* Kötelező kitölteni

Részletek

Leírás

Leírás

Részlet:

Az asszony kiváncsian szakitotta föl a levelet, a kézirásra nem emlékezett. Hosszu, nyolc-oldalas levél volt, nézte a megszólitást, aztán az aláirást, belekezdett az olvasásba, de még az első oldalt el sem olvasta, hátrább forditott, majd előre: össze-vissza olvasta a levelet.

- De érdekes levelet kapott! - szólt Benkő Dénes.

- Szegény Margit... - sóhajtotta az asszony.

- Igen, ő. Megkapta az ezüst lakodalomra a meghivót, arra válaszol. Igazán csodálom, hogy nem ismertem meg a kezeirását. De oly kuszáltak a betűi. Milyen izgatott lehetett, mikor irta!

- Mit ir? Felolvashatod?

Az asszony olvasta a levelet, hangja, keze reszketett.


Te boldog asszony, te, hát csakugyan ezüst lakodalomra hivtok engem, a boldogtalan asszonyt? Ne vedd zokon, édes lelkem, de nem lehetek ott azon a szép ünnepen. Isme-red a mi boldogtalan, siralmas házaséletünket. Husz éve már, hogy idegenekül élünk egy fedél alatt. Én sohasem éreztem annak a példaszerü, messzeföldön irigyelt házas¬életnek az üdvösségét, minő a tietek, melyért irigyeltünk mindannyian, a te leánykori barátnőid. Jól tudod, hogy csak egyetlen fiamért viseltem el a keserü keresztet. Ő érette áldoztam föl ifjuságomat, ő érette szenvedtem el a keserü megaláztatásokat, csak egye¬dül ő érette éltem, benne volt minden reménységem, ő volt s ő a büszkeségem. Isten meghallgatta sürü könyörgéseimet: Endre elütött apjától, komoly, tiszta jellemü ifju s ma már szép állása van. Hiszen ismered őt, gyakran fordult meg a házatoknál. Ah, édes Klárám, ha szép álmaim valóra válnának! Mert ha sejtésem nem csal, ő nemsokára komoly kérőként jelenik meg nálatok...

Benkő Dénesné kiejtette a levelet a kezéből. Arca belesápadott az utolsó mondatba.

- Klára! Mi lelt? - ragadta meg kezét ijedten a férje.

- Szegény Margit... - sóhajtott az asszony. - Ez a szép álom aligha válik valóra.

Elérhetőség: Letölthető

E-könyv ár: 99 Ft